Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

1ο Βιβλίο Μέλους G & 4 Χρόνια ΚΑΠΑ!

61

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του θέρους, χρονικής περιόδου που παραδοσιακά η κίνηση και οι δραστηριότητες των ενεργών ιστότοπων αναζήτησης παρουσιάζουν ύφεση. Για ακόμη μια χρονιά η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού σπάει τους κανόνες και υποδέχεται το καλοκαίρι αυτό με έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και νέα που αξίζει να αναδειχθούν.
Μετά την κατασκευή του www.metafysiko.org, της πρώτης συλλογικής και συγκροτημένης προσπάθειας για την ανάδειξη του ελληνικού χώρου της πνευματικής αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό, δύο σημαντικά γεγονότα ήρθαν να προστεθούν στο ημερολόγιο της κοινότητάς μας για το 2007. Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, μιας και για πρώτη φορά από το 2002, όλοι οι δικτυακοί τόποι της κοινότητας (www.metafysiko.gr, www.metafysiko.gr/forum, www.explorers.gr, www.metafysiko.gr/fantasygate, www.metafysiko.org) δουλεύουν και ανανεώνονται σε φουλ ρυθμούς. Το παραπάνω καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως έχουν ήδη γεννηθεί και σχηματιστεί, πυρήνες αξιόλογων φίλων που ήρθαν και ένωσαν τις δυνάμεις και το μεράκι τους σε έναν κοινό στόχο, την ανάπτυξη μιας πρότυπης για τα ελληνικά δεδομένα (ανεξαρτήτως πεδίου) διαδικτυακής κοινότητας ανθρώπων.

Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα:
Το πρώτο βιβλίο ενεργού μέλους της Gateway!
Στο φυλλάδιο που μοιράσαμε τον Απρίλιο του 2005 κατά τη διοργάνωση του Πανελλαδικού Συμποσίου Κορυφής για το Χώρο της Αναζήτησης στην Ελλάδα (όπου και το metafysiko.gr ήταν ο μοναδικός προσκεκλημένος διαδικτυακός φορέας), είχαμε τονίσει πως ένας από τους μελλοντικούς μας στόχους ήταν να καθιερώσουμε τους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού ως έναν χώρο εκκόλαψης νέων συγγραφέων. Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια έχουν περάσει και μπορούμε πλέον να πούμε ότι εκείνα τα πρώτα δειλά βήματα που κάναμε τότε, θεωρούνται σήμερα κανόνας. Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών με τα ενδιαφέροντά μας ελληνικών εκδοτικών οίκων είναι άριστες και το προηγούμενο σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων που συμμετέχουν στη μεγάλη παρέα μας, κάνουν πολύ εύκολη τη δημοσίευση ανά πάσα στιγμή οιασδήποτε μελέτης σε περιοδικό έντυπο του χώρου.
Ωστόσο από τις αρχές Ιουνίου έχει πάρει σάρκα και οστά ακόμη ένα μακρινό -μέχρι πριν μερικά χρόνια- όνειρό μας. Η έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου ενεργού μέλους της ομάδας Gateway είναι πλέον γεγονός! Κυκλοφορεί λοιπόν εδώ και λίγες ημέρες το βιβλίο Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Συγγραφέας του δεν είναι άλλος από το μέλος της ομάδας Gateway Νικόλαο Κουμαρτζή (Solon Aimonas Eautou).

61_2

Εξώφυλλο βιβλίου.

“Δεκαεπτά κάστρα της Ελλάδας. Δεκαεπτά εκπρόσωποι της μεσαιωνικής και της νεότερης ιστορίας της χώρας μας ξεδιπλώνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ο Νικόλαος Κουμαρτζής τα περιηγήθηκε ένα-ένα, περπάτησε στα χορταριασμένα μονοπάτια τους, ανέβηκε στις επάλξεις τους και αφουγκράστηκε την ιστορία τους και τους θρύλους που τα περιβάλουν.
Επέλεξε τα δεκαεπτά αυτά καστέλια από τα εκατοντάδες που βρίσκονται διασκορπισμένα στην Ελλάδα, επειδή κάτι του ψιθύρισαν στο αυτί, κάπως αναρίγησε παράξενα από την αύρα τους που τον ακούμπησε. Ή μπορεί και να γοητεύτηκε από τους μύθους, τους θρύλους και τις ιστορίες τους.
Ακολουθήστε τον σε αυτό το οδοιπορικό και εξερευνήστε μαζί του το κάστρο του Πλατανώνα, την αετοφωλιά της Σκιάθου, το κάστρο της Καβάλας, τα φρούρια της Κέρκυρας, το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών στην πόλη της Ρόδου, το κάστρο της Λίνδου και αυτό του Μονόλιθου. Ανακαλύψτε την ιστορία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης και των κάστρων των Γατελούζων στη Σαμοθράκη. Επισκεφτείτε τις καστροπολιτείες του Μιστρά και της Μονεμβασιάς, τα κάστρα της Κορώνης, της Μεθώνης και της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, το Φραγκοκάστελο με τους φασματικούς Δροσουλίτες και το Μεγάλο Κούλε του Ηρακλείου στην Κρήτη και τέλος το κάστρο των Ιωαννίνων, το απόρθητο φρούριο του Αλή Πασά.
Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν χρονολογικοί πίνακες με τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του κάθε κάστρου, καθώς και οδηγίες πρόσβασης στο καθένα από αυτά για να γίνει το ταξίδι σας πιο εύκολο.”

Το πόνημα αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του Νίκου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε το θαυμασμό για την ποιοτική αυτή δουλειά και να του ευχηθούμε ανάλογη συνέχεια!

[Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του συγγραφέα στο Koumartzis Journal/ Κάστρα & Θρύλοι στην Ελλάδα.
Για σχόλια και κριτική πάνω στο βιβλίο επισκεφθείτε διαδοχικά το metafysiko.gr/forum link 1 και το metafysiko.gr/forum link 2.]

4 χρόνια Κ.Α.Π.Α.:
Το κλείσιμο του μεγάλου κύκλου της πρώτης πανεπιστημιακής ομάδας αναζήτησης
Παρακολουθώντας το επετειακό βίντεο για το κλείσιμο του κύκλου της φοιτητικής ομάδας του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α.) με έδρα τη Σάμο, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link, γύρισα χωρίς να το καταλάβω καλά καλά μερικά χρόνια πίσω, το Μάρτιο του 2003. Έχοντας ήδη κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας σαν ιστοσελίδα, άτομα που δραστηριοποιούμασταν στο metafysiko.cjb.net (δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη μεταφορά σε .gr domain) και φοιτούσαμε στη Σάμο, αποφασίσαμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε συμφοιτητές μας για κοινή δράση μέσα στους πανεπιστημιακούς κόλπους. Τα αποτελέσματα 4 χρόνια μετά εντελώς απρόβλεπτα..

61_3

Το λογότυπο της ομάδας Κ.Α.Π.Α.

Ένας τεράστιος αριθμός από διαλέξεις που κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα θεματολογιών του χώρου της αναζήτησης, ένας μεγάλος αριθμός αποστολών σε Ελλάδα και εξωτερικό που μας χάρισε απίστευτες εμπειρίες, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης μεταξύ των μελών της ομάδας, λειτουργία ραδιοφωνικής εκπομπής επί 3 συναπτά έτη, διοργάνωση σπηλαιολογικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τη νομαρχία Σάμου, σύναψη ισχυρών δεσμών με ντόπιους κατοίκους, αρθρογραφία σε τοπικές εφημερίδες και αγώνας για να σπάσουν τοπικά κατεστημένα, καθώς επίσης και παρουσία σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές (μια εκ των οποίων μάλιστα-Πύλες του Ανεξήγητου, Νοέμβριος 2004-, αφιερώθηκε κατά το ήμισυ στη δράση της Κ.Α.Π.Α και της Κ.Α.Π.Θ που είχε στο μεταξύ οργανωθεί στο Αριστοτέλειο).
Τα όσα πετύχαμε ξεπέρασαν και τα πιο τρελά μας όνειρα. Με δεδομένο το γεγονός ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ένα σημαντικό κομμάτι του πυρήνα της ομάδας αποχωρίζεται το νησί, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και τα επόμενα χρόνια.

61_1

Ο κ. Γ. Τριανταφύλλης κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Σάμο.

Η τελευταία εκδήλωση του κύκλου αυτού πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2007, σε μια ομιλία με καλεσμένο το Γιάννη Τριανταφύλλη (γνωστό στο διαδίκτυο και ως johnniebegood) με θέμα «Πεντέλη και Ανεξήγητα Φαινόμενα». Στο link υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες για την οργάνωση και τη δράση της Κ.Α.Π.Α. Είμαστε ανοικτοί για επικοινωνία με οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα ατόμων που φοιτά σε πανεπιστήμιο της χώρας και επιθυμεί να ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια.