Home » από Μέλος Gateway Team, από Μέλος Ομάδας Πυθέας, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team από Μέλος Ομάδας Πυθέας Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

5 Χρόνια Ομάδα Πυθέας

Π77

Κάτι περισσότερο από 1,5 χρόνο μετά την πρώτη «εκπομπή» της ομάδας Gateway στο ελληνικό διαδίκτυο μέσω των ερασιτεχνικών geocities.com/metafysiko και metafysiko.cjb.net, 2 μόλις μήνες μετά την μεταφορά της ιστοσελίδας σε .gr domain (metafysiko.gr), γεννήθηκε η πρώτη προσπάθεια που άνοιξε διάπλατα το δρόμο προς την μετέπειτα ονομαζόμενη «Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού».
Έτσι το Νοέμβριο του 2003, η ομάδα Πυθέας έκανε την παρθενική της εμφάνιση στους ορίζοντες του world wide web. Το metafysiko.gr/pytheas (μετέπειτα το γνωστό πλέον explorers.gr) δεν άργησε να γίνει γνωστό. Αφ’ ενός υπήρξε άριστη εκμετάλλευση του επικοινωνιακού δικτύου συνεργασιών που είχε αναπτυχθεί επί 1,5 χρόνο, αφ’ εταίρου το προφίλ της νέας και πρωτοποριακής αυτής ομάδας ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο, ακόμα και από χρήστες που δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση με το χώρο της πνευματικής αναζήτησης. Η βιωματική έρευνα σε τόπους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, σε σπήλαια και στοές, μα και η παράλληλη έρευνα για μύθους, θρύλους και παραδόσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό υπό το μανδύα ενός δικτύου ανθρώπου που θα μπορούσε να ζούσαν διάσπαρτα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να παρουσιάζουν σε μια ιστοσελίδα τις έρευνές τους, ανταλλάσοντας παράλληλα πληροφορίες μέσα από ένα φόρουμ αποτελούσε σίγουρα ένα ελκυστικό «πακέτο» σαν σύλληψη μιας ιδέας…
Κακά τα ψέματα, 5 χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειας αυτής, η ομάδα Πυθέας μπορεί να υπερηφανευτεί για αρκετές καινοτομίες, ιδέες και επιτυχίες, καθώς επίσης και για τα νέα standards που έθεσε και που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν άλλες παρόμοιες προσπάθειες στο ελληνικό διαδίκτυο.
——————————————————————————–

[Η δομή της ιστοσελίδας]

Η δομή του explorers.gr ακολούθησε σχετικά γνώριμα μονοπάτια. Η οργάνωση της ιστοσελίδας ακολούθησε τις γνωστές «κατηγορίες- παράθυρα», σήματα κατατεθέντα όλων των ιστοσελίδων της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού από τη γέννησή της. Η αρθρογραφία των μελών διαιρέθηκε σε δύο βασικά κομμάτια.
Α) Τις αποστολές, που περιλαμβάνουν κείμενα μεγάλης έκτασης από ταξίδια των μελών της Πυθέας, συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Β) Τα φωτογραφικά ρεπορτάζ, που περιλαμβάνουν πολύ μικρότερης έκτασης κείμενο, δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση φωτογραφικού υλικού.

Το kit του εξερευνητή δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει υλικό που θα χρησίμευε στους επίδοξους εξερευνητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει φιλοξενήσει (ανάμεσα στα άλλα) οδηγίες προς ναυτιλομένους σπηλαιολόγους, μεταφυσικούς ερευνητές, ταξιδιωτικές βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα χρήσιμα κείμενα και παρουσιάσεις.
Η οργάνωση αποστολών φιλοξένησε και φιλοξενεί νέα τα οποία δύναται να ενδιαφέρουν το κάθε μέλος και φίλο της Πυθέας.
Το παράθυρο των συνεργασιών φιλοξενεί συνδέσμους προς φιλικές ιστοσελίδες και περιοδικά με τα οποία και συνεργάζεται η Πυθέας, ενώ εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το παράθυρο «πατήθηκε» στο οποίο και εμφανίζονται σε μορφή flash, φωτογραφίες από αποστολές μελών της ομάδας.
Η υπηρεσία Ομάδα Πυθέας – Video περιηγητών που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν προγράμματα όπως του youtube ή το video google, προσφέροντας στον επισκέπτη οπτικοακουστικό υλικό των ταξιδιών των μελών της ομάδας.
——————————————————————————–

[Σημαντικότερες αποστολές της ομάδας]

Θεωρώ πως είναι πραγματικά άδικο να υπάρχει μια ενότητα με αυτόν τον τίτλο μέσα σε ένα επετειακό άρθρο. Κι αυτό γιατί κάθε αποστολή μέλους ή μελών της Πυθέας είναι από μόνη της η πιο σημαντική μέχρι την επόμενη! Αυτή η αίσθηση της προετοιμασίας, του ταξιδιού του ίδιου, της μαγείας της αναζήτησης, των φωτογραφικών λήψεων, της συγγραφής του άρθρου, ακόμα και το ανέβασμα του τελευταίου στο explorers.gr, συνθέτουν κάτι το μαγικό, που μόνο όποιος το έχει νιώσει μπορεί να το κατανοήσει. Ωστόσο θα προσπαθήσω να αναφέρω ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες αποστολές που θα δώσουν στον αναγνώστη αυτού του άρθρου ένα άρωμα της δράσης της ομάδας αυτής μέσα στα 5 χρόνια που πέρασαν από τη σύλληψή της…

77_5

Visoko Βοσνίας – Κοιλάδα των Πυραμίδων: 6 μέλη της Πυθέας ξεκινούν από Θεσσαλονίκη και μετά από ένα ταξίδι συνολικής διάρκειας 27 ωρών, περνώντας με τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα μέσα από 3 χώρες (Σκόπια, Σερβία, Βοσνία), καταφτάνουν σε ένα επαρχιακό Βοσνιακό χωριό, με σκοπό να ερευνήσουν το μυστήριο που είχε ξεπηδήσει μόλις λίγους μήνες πριν: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αρχαίες πυραμίδες κάτω από τους λόφους; Έχουν κάποια ουσία οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται;
Όσος χρόνος κι αν περάσει, η αποστολή στο Βίσοκο παραμένει το πρότυπο της «Πυθείστικης Αποστολής»!

13-apan-syn

Ιωνία Μ. Ασίας: Τρία μέλη της φοιτητικής ομάδας του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α) ξεκινούν ένα μυητικό ταξίδι αναζήτησης στα πλαίσια των εξερευνήσεων της Πυθέας. Θέτουν σαν στόχο να ταξιδέψουν στα παράλια της Τουρκίας και να περιηγηθούν μέσα σε τρεις μέρες στους αρχαίους ναούς που (μαζί με το Ηραίον της Σάμου) συνέθεταν κατά την αρχαιότητα το «Ιερό Τρίγωνο της Ιωνίας»)!

43_10

Ρόδος: Μέλος της ομάδας Πυθέας ταξιδεύει μέχρι το νησί της Ρόδου με σκοπό να ανακαλύψει και να εξερευνήσει στα ορεινά της, ένα από τα πιο παράξενα εγκαταλειμμένα χωριά της πατρίδας μας, το χωριό των «Νάνων». Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, ο λησμονημένος οικισμός των «Νάνων», από τα μεσαιωνικά χρόνια έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατοικούνταν αποκλειστικά από ανθρώπους μικρού αναστήματος των οποίων η ιδιαιτερότητα τους αποτέλεσε και το κίνητρο να δοθεί από τους ντόπιους το παράξενο αυτό όνομα στον παλαιό ροδίτικο οικισμό.

77_4

Πομακοχώρια: Μέλη της ομάδας Πυθέας ταξιδεύουν μέχρι τα μουσουλμανικά «Πομακοχώρια» της Ξάνθης με σκοπό να ανακαλύψουν και να φωτογραφίσουν στα ορεινά τους, ένα μοναδικό -άγνωστο στο ευρύ κοινό- αρχαιολογικό εύρημα. Μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, επάνω σε βράχο λαξευμένο, βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα ανάγλυφο του θεού των αρχαίων Περσών «Μύθρα». Η ομάδα Πυθέας το βρήκε, το φωτογράφισε και μέσα από τη διαδικτυακή της σελίδα σας το παρουσιάζει.
Όλυμπος: Τέσσερα μέλη της Πυθέας ξεκινούν την ανάβαση προς το βουνό των Θεών από την περιοχή Πριόνια του Ολύμπου. Ξαποσταίνουν για μια νύχτα στο φιλόξενο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.) όπου συζητούν ώρες ατελείωτες, θαυμάζοντας παράλληλα τη θέα μα και το ουράνιο στερέωμα από το πιο ψηλό βουνό της χώρας! Την επόμενη ημέρα, δύο από αυτούς καταφέρνουν να σηκώσουν τη σημαία της ομάδας Gateway στην υψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα (2918 μ.) αποτελώντας την πρώτη διαδικτυακή ομάδα πνευματικής αναζήτησης που καταφέρνει κάτι τέτοιο!

77_2
Δρακόσπιτο Όχης: Το ιδανικότερο συναίσθημα όταν φτάνουμε στην κορυφή ενός βουνού είναι να βρίσκουμε εκεί κάτι που μας περιμένει. Νομίζω πως η αποστολή στο Δρακόσπιτο της Όχης στην Εύβοια(1440 μ.) δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί το ιδανικότερο παράδειγμα…

77_1

‘Aγιο Όρος: Μέλος της ομάδας Πυθέας επισκέφθηκε το ‘Aγιο Όρος, έζησε με τους μοναχούς για 3 μέρες και φωτογράφησε από κοντά καθημερινές τους στιγμές αναζητώντας μία πνευματικότητα που περίμενε να ήταν πολύ πιο… ξεκάθαρη.

Θάσος: Μέλη της ομάδας Πυθέας επισκέφθηκαν τη Θάσο ώστε να ελέγξουν από κοντά ισχυρισμούς ντόπιους που θέλανε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται στο νησί! Η έρευνα της ομάδας Πυθέας αποτέλεσε την πρώτη επιτόπια έρευνα στην τοποθεσία, προκαλώντας κινητοποίηση τόσο των έντυπων όσο και των τηλεοπτικών εξειδικευμένων ΜΜΕ της Ελλάδας.

f2
Παράξενα Σύμβολα στη Θεσσαλονίκη: Φωτογραφική εξόρμηση δύο μελών της Ομάδας Πυθέας στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Μία απλή 2ήμερη επιτόπια έρευνα στην πόλη εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά παράδοξο ταξίδι ανακάλυψης τοποθεσιών που αν και υπάρχουν δίπλα λιγοστοί της προσέχουν.

33

Αποστολή σε Μονή των Σούφι, στην Κωνσταντινούπολη: Τον Απρίλιο του 2007 δεκάδες μέλη της ομάδας Πυθέας στα πλαίσια ομαδικής αποστολής επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη. Κομμάτι των εξορμήσεων της αποτέλεσε η επίσκεψη κάποιων μελών στη Μονή των Μεβλεβί για την παρακολούθηση μίας αυθεντικής τελετής μελών του αιρετικού μουσουλμανικού τάγματος των Σούφι.
——————————————————————————–

[Επιτυχίες και προβολή της Πυθέας]

Το επικοινωνιακό κομμάτι της Πυθέας δούλεψε άψογα τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτοξεύοντας την αναγνωρισημότητα τόσο της ίδιας, όσο και της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, στα ύψη. Η Πυθέας αποτελεί χωρίς αμφιβολία την ομάδα που έλκει περισσότερο από κάθε άλλη το ενδιαφέρον του απλού επισκέπτη. Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι αρκετοί, αλλά δεν κρίνεται απαραίτητο να αναλυθούν εδώ. Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω ορισμένες σημαντικές κατ’ εμάς επιτυχίες της ομάδας Πυθέας σε επικοινωνιακό επίπεδο:

Αρθρογραφία σε περιοδικά: Ως γνωστόν, πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού, αρθρογραφούν μεμονωμένα σε ποικίλα έντυπα πνευματικής αναζήτησης. Η Πυθέας κατάφερε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της συλλογικής αυτής προσπάθειας. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν και δημοσιεύονται από μέλη της στα πλαίσια των αποστολών της Πυθέας, αναφέρουν πάντα το όνομα της ομάδας υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι. Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, μιας και πέρα από την όποια διάδοση του “site” της Πυθέας, προωθείται (το πιο σημαντικό για εμάς) και η “ιδέα” της Πυθέας στο ευρύ κοινό.

77_6

77_7

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο: Το Μάρτιο του 2008, δημοσιεύτηκε στην πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», συνέντευξη των μελών της Πυθέας στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Γαρνέλλη. Η συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πέντε μελών της ομάδας στη Σπηλιά του Νταβέλη, δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Πόλις» της εφημερίδας, καλύπτοντας μάλιστα το πρωτοσέλιδό του.

Παραγωγή Πειραματικών Ντοκυμαντέρ: Με την πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου οπερατέρ κ. Γιώργου Μαλλιαμάνη από τη Σάμο (που μας ακολούθησε σε αρκετά ταξίδια μας) προχωρήσαμε στην παραγωγή δύο αξιόλογων πειραματικών ντοκυμαντέρ από τις αποστολές της Μ. Ασίας και του Βίσοκο. Και οι δύο παραγωγές παρουσιάστηκαν στο ελληνικό διαδίκτυο μέσα από το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο tvonline.gr.

4

3ήμερη κατασκήνωση Αναζητητών: Τον Αύγουστο του 2007 διοργανώθηκε στη Σκοτίνα Πιερίας το πρώτο camp αναζητητών συνολικής διάρκειας 3 ημερών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε συζητήσεις και ομιλίες των μελών της ομάδας στη φύση, καθώς επίσης και περιηγήσεις σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του ΑΝΤ1: Τον Απρίλιο του 2008 δύο μέλη της Πυθέας κλήθηκαν να δώσουν συνέντευξη στην εκπομπή «Αδιάβροχοι» του ΑΝΤ1 Radio. Η συνέντευξη διήρκησε συνολικά μιάμιση ώρα μέσα στην οποία καλήφθηκαν επαρκώς οι απορίες δημοσιογράφων και κοινού σχετικά με την εναλλακτική αυτή ταξιδιωτική πρότασή μας.

Συνεργασία με το περιοδικό GEO: Aπό τους τελευταίους μήνες του 2007, η Πυθέας συνεργάζεται στενά με ένα από τα πιο επιτυχημένα περιοδικά στον κόσμο. Στην ελληνική έκδοση του γερμανικού περιοδικού GEO δημοσιεύεται κάθε μήνα ένα κείμενο μέλους της Πυθέας που αφορά κάποιον παράξενο τόπο. Σημαντικότατη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο περιοδικό τα κείμενα ανήκουν ως επί το πλείστον σε ξένους συντάκτες!