Home » από Μέλος Gateway Team
από Μέλος Gateway Team

Ράνια Ιωάννου (Melian)

melianΥπεύθυνη Fantasy Gate
melian_i [at] hotmail [dot] com

Η Ράνια Ιωάννου γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1984 στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή θυμάται τον εαυτό της να χάνεται για ώρες μέσα στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, συνήθεια που την έκανε να βλέπει τον κόσμο μ’ ένα άλλο μάτι και τη φαντασία της να οργιάζει. Για τη Ράνια τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πάντα προσπαθεί να βρει τα πως και τα γιατί, στην προσπάθειά της ν’ αποκρυπτογραφήσει την αλήθεια της κοσμικής μας ύπαρξης. Ταξίδι που όσο μεγάλο και χαοτικό κι αν φαίνεται, που όσο φοβερό κι αν δείχνει, ποτέ μα ποτέ δεν την κάνει να σταματάει να απορεί και να αναρωτιέται. Η αγάπη κι ο φόβος για το άγνωστο είναι η κινητήρια δύναμή της.
Τα λογοτεχνικά μονοπάτια που ακολούθησε, οι κινηματογραφικές ταινίες και η μουσική που την σημάδεψαν είναι όλα εκείνα που τις άνοιξαν τους ορίζοντες, τις έδειξαν ψήγματα της μεγάλης αλήθειας και εμπλούτισαν τα ενδιαφέροντά της, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η συγγραφή, τόσο η λογοτεχνική όσο και η αρθρογραφία. Τα ταξίδια που έκανε, μα πάνω απ’ όλα τα ταξίδια που θέλει να κάνει στις παγωμένες χώρες του Βορρά και στην αλλόκοσμη Μεγάλη Βρετανία πηγάζουν από τη βαθιά της αγάπη προς τους βόρειους πολιτισμούς και την κουλτούρα τους. Μπορεί οι πολιτισμοί αυτοί να είναι ξένοι προς τον ελληνικό, εκείνη όμως έχει συχνά την περίεργη αίσθηση ότι κάπου εκεί θα έπρεπε να ανήκει, συναίσθημα που από μόνο του είναι ιδιαίτερα μεταφυσικό. Απόρροια άλλωστε αυτής της συμπάθειας ήταν και οι σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία που επέλεξε να συνδυάσει με τα δαιδαλώδη και συνάμα συναρπαστικά μονοπάτια της μετάφρασης. Σήμερα, γι’ αυτό το λόγο κάνει μεταπτυχιακό στη Μετάφραση.
Η γνωριμία της με την Κοινότητα του Μεταφυσικού ήταν αναμφίβολα καρμική. Ακολουθώντας το σύνδεσμο σε μια διαφήμιση ενός περιοδικού του χώρου, έπεσε πάνω σε μια διαδικτυακή ομάδα νέων ανθρώπων, με παρόμοιες αναζητήσεις με τις δικές της, αλλά πάνω απ’ όλα με κέφι και διάθεση για επικοινωνία. Δεν άργησε, λοιπόν, να νιώσει σαν το σπίτι της και να συμμετέχει όλο και πιο πολύ στην κοινότητα εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις γνώσεις και τις εμπειρίες της. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζοντας νέους ανθρώπους που κι εκείνοι έθεταν ασταμάτητα ερωτήματα και προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις!

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει χρέη συντονίστριας στις συζητήσεις του φόρουμ του Μεταφυσικού, ενώ συμμετείχε από την αρχή στο ξένο site, ως μέλος της International Gateway και συντονίστρια του ξένου φόρουμ. Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει οργανωτικά καθήκοντα μέσα στην ομάδα της International G που αφορούν κυρίως την οργάνωση των μεταφράσεων.
Έχοντας την ιστορική πρωτιά να είναι η πρώτη γυναίκα μέλος της G, εύχεται η είσοδός της να φέρει νέο αέρα στην ομάδα και να βοηθήσει και εκείνη από την πλευρά της στην ανέλιξη της κοινότητας.