Home » από Μέλος Gateway Team
από Μέλος Gateway Team

Μηνάς Παπαγεωργίου (beetlejuice)

minasp

Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΕΚτΜ
gatewaybeet [at] gmail [dot] com

Ο Μηνάς Ν. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Έζησε και μεγάλωσε μέχρι τα χρόνια του Λυκείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάρπαθο. Σπούδασε στο τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και συνέχισε τις σπουδές του στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Αποτελεί από το 2002 ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού , του μεγαλύτερου ελληνικού διαδικτυακού φορέα μελέτης και αναζήτησης φιλοσοφικών, ιστορικών και παράξενων θεμάτων. Αποτέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της φοιτητικής ομάδας Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου), της πρώτης αναγνωρισμένης πανεπιστημιακής ομάδας πνευματικής αναζήτησης στη χώρα μας, αναπτύσσοντας πλούσια δράση την περίοδο 2003-2007.

Έχει συμμετάσχει είτε ως διοργανωτής είτε ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις για  ιδιαίτερα θέματα (ανάμεσα σε αυτές πρωτοστάτησε στην οργάνωση της MetaCon το 2012 και του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό το 2016). Αποτέλεσε βασικό συντελεστή στην παραγωγή 2 πειραματικών ντοκιμαντέρ πνευματικής αναζήτησης, απόρροια των ταξιδιών που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εξερευνητικής ομάδας «Πυθέας», την περίοδο αυτή ετοιμάζει το φιλμ “Άδωνις και Ιησούς: Όψεις του Μυθικισμού στην Ελλάδα“, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Αστρική Πύλη» που εξέπεμπε στη Σάμο (2003-2006) και στην Αθήνα (2011-2015). Από τον Δεκέμβρη του 2015 αναπτύσσει το πολυετές youtube project, “Ελλήνων Αφηγήσεις“, στο οποίο θα ανεβαίνουν κατά καιρούς on camera συνεντεύξεις με ανθρώπους που επηρέασαν το ρεύμα στροφής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, από τη δεκαετία του ’80 και εξής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, έχει πάρει συνεντεύξεις και δηλώσεις από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους τομείς των ενδιαφερόντων του, ενώ έχει παρουσιάσει έρευνες και έχει καταθέσει τη γνώμη του στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το υλικό αυτό έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της ομάδας Gateway, www.metafysiko.gr, στο προσωπικό του blog http://meta-journalist.blogspot.com, στην ιστοσελίδα των Ελλήνων Μυθικιστών, www.mythikismos.gr, στο περιοδικό Φαινόμενα του Ελεύθερου Τύπου (περ. 2010-2014) και στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.tribune.gr.

Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλoφόρησε το πρώτο του βιβλίο – δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο “Υπόθεση Παιδιά του 1983 – Οι Έλληνες Indigo” (εκδόσεις Δίον), τον Ιούνιο του 2011 εξέδωσε μια συλλογή 40 δημοσιογραφικών κειμένων για την εναλλακτική επικαιρότητα  υπό τον τίτλο “Δούρειος Ίππος” (εκδ. iWrite), ενώ τον Μάιο του 2013 οι εκδόσεις Δαιδάλεος κυκλοφόρησαν την πολύχρονη έρευνά του “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών“, η οποία δύο περίπου χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και στα αγγλικά, σε μορφή ebook, υπό τον τίτλο “Jesus Mythicism: An Introduction“. Τον Απρίλιο του 2017 και πάλι από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, εκδόθηκε η ιστορική του μελέτη “Αγαλματένια Κρίνα: Εννέα ιστορίες για την επιβίωση της αρχαίας ψυχής”, ενώ δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, παρουσίασε τη σύντομη μονογραφία του με τίτλο “Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου – Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821” (εκδ. iWrite). Τον Ιανουάριο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τη σειρά Lux Orbis των εκδ. iWrite, μία δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο “Διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας: Η αναγκαιότητα και τα οφέλη για τον πολίτη” και το δεύτερο ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με τίτλο “Ηλιοκεντρικό Σύστημα και ζωή στο Διάστημα το 1821“. Παράλληλα έχει συμμετοχή σε τρία συλλογικά έργα: Στον τόμο των Πρακτικών του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό, “Ιησούς και Μύθος” (εκδ. Δαιδάλεος, Μάιος 2016), σε αυτόν την ημερίδας που διοργάνωσε ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) με τίτλο “Αναπάντεχες Αφηγήσεις του Παρελθόντος” (εκδ. Νήσος, Ιουν. 2015) και στα Πρακτικά του συνεδρίου “Βλασφημία και Πολυπολιτισμικότητα” που διοργανώθηκε το 2018 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (το βιβλίο κυκλοφόρησε στα μέσα του 2022 υπό τον τίτλο “Βλασφημία και Τέχνη – Πολιτική και Ηθική“, εκδ. Παπαζήση). Τον Σεπτέμβριο του 2020 πρωτοστάτησε στην αναβίωση του ανολοκλήρωτου διαγωνισμού του περιοδικού “Μέλισσα” ( Παρίσι, 1819-1821), με θέμα τον αρνητικό ρόλο της Εκκλησίας στον ελλαδικό χώρο τους τελευταίους 17 αιώνες, γεγονός που αποκρυσταλλώθηκε στην έκδοση του συλλογικού τόμου “Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα (4ος – 21ος αιώνας)” (εκδ. iWrite – Σειρά Lux Orbis, Σεπτ. 2021).

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 διετέλεσε  αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού “Φαινόμενα” στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Από τον Νοέμβριο του 2014 αποτελεί τον υπεύθυνο επικοινωνίας της δημιουργικής ομάδας του Ομίλου Δραστηριοτήτων “Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή” (εκδ. Πηγή, iWrite & Δαιδάλεος) στην Αθήνα. Από τον Νοέμβριο του 2016 διευθύνει τη σειρά βιβλίων “Lux Orbis” των εκδ. iWrite. Στο πλαίσιο της δράσης του στη Lux Orbis και την συνακόλουθη επιθυμία του να επικοινωνηθεί η ανάγκη έλευσης ενός νέου Διαφωτισμού στην ελληνική κοινωνία, έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με δημοφιλείς ακαδημαϊκούς από τον χώρο της Ιστορίας (βλ. ενδεικτικά τη συνεργασία του με τον Θάνο Βερέμη στο πλαίσιο της έκδοσης του βιβλίου “Η Μαύρη Βίβλος του 1821” (2021) ή με τον Πέτρο Πιζάνια για την κυκλοφορία του έργου “Τα απαγορευμένα βιβλία του 1821” (2021)).

Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Mystery, Forbidden History, Hellenic Nexus, Geo, Φαινόμενα, Άβατον, Άωτον, Ιχώρ, Δαυλός και Διιπετές, δημοσιεύοντας συνεντεύξεις, μελέτες και απόψεις του.

Η κλασσική παιδεία, η επιστημονική γνώση και η ξεχασμένη οδυσσειακή στρατηγική, είναι τα εφόδια που οραματίζεται να συνθέσουν στο μέλλον μια Νέα Τάξη Νόησης, όχι μόνο για τους συμπατριώτες του, μα και για ολόκληρο τον κόσμο.

Extras – Μικρά μικρά

- Οι αναζητήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 10 μέσω της μελέτης βιβλίων αστρονομίας και σχεδόν ταυτόχρονα του γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

- Σε ηλικία 13 ετών φτιάχνει την πρώτη του εφημερίδα με τίτλο “Προς το Αύριο”, την οποία και αποστέλλει στον πρώτο τότε μαθητικό διαγωνισμό εντύπων των “ΝΕΩΝ”. Η εφημερίδα εμπεριείχε μια συλλογή δημοσιευμένων ρεπορτάζ από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαστημικής, αλλά και θεάσεις ΑΤΙΑ, διανθισμένες με σύντομα σχόλια του ιδίου.

- Από τα 17 του το ενδιαφέρον του στρέφεται στους χώρους της μεταφυσικής αναζήτησης, της αρχαίας Ελλάδας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της θρησκειολογίας και των γενεσιουργών αιτιών ανάπτυξης των θεωριών συνωμοσίας. Η επαφή του με τα κείμενα των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών σχολών τον ανάγκασε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τόσο τις καταστάσεις της καθημερινότητας, όσο και άλλα σημαντικότερα υπαρξιακά ζητήματα. Τον ώθησε επίσης στο να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια αρκετών αλλαγών που παρατήρησε στη ψυχοσύνθεση και την κοσμοθέαση του Έλληνα ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό και κατέληξε να τον απασχολεί ιδιαίτερα η επιβολή του χριστιανισμού (τον οποίο και μελετά κάτω από αυστηρά ιστορικό πρίσμα) στην Ελλάδα και τις αλλαγές που αυτός επέφερε πολιτισμικά και παιδευτικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της τους μετέπειτα αιώνες.

- Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Α.Φ.Α (Ανεξάρτητη Φοιτητική ‘Aποψη), μια άκρως επιτυχημένη πολιτικοποιημένη- μη κομματικοποιημένη κίνηση φοιτητών του τμήματος.

- Tο καλοκαίρι του 2005 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας Καρπαθίων «Φίλων της Γνώσης», βοηθώντας το χώρο της αναζήτησης να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου. Ο “Σύλλογος Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης”  ιδρύθηκε εντέλει επισήμως το 2020, αποκτώντας καταστατικό και μέλη, ενώ στις πρώτες εκλογές του 2021 εκλέχτηκε πρόεδρός του.

- Αποτελεί μέλος και ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος για την ‘Aμεση Δημοκρατία, έχοντας συνεργαστεί κατά καιρούς με διάφορους αμεσοδημοκράτες της χώρας μας, αναπτύσσοντας παράλληλα προσωπική δράση. Εξετάζει τη λειτουργία της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας και τις δυνατότητες εφαρμογής θεσμικών της διαδικασιών στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

- Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει παρακολουθήσει πολύωρα επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω στα πεδία της Ρητορικής, του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, της αρχαίας Αιγυπτιακής γλώσσας/γραφής και της Συγκριτικής Θρησκειολογίας.

 

Επικοινωνήστε μαζί του μέσω του email: gatewaybeet@gmail.com ή μέσω twitter.