Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς για το χώρο της αναζήτησης: Εκδόθηκε το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα!

 

Αποτελεί δίχως αμφιβολία το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς (ίσως και κάτι περισσότερο) για το χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης. Ύστερα από 46 χρόνια παραμονής του σε βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το περίφημο ημερολόγιο του πατέρα της Ελληνικής Παραψυχολογίας, Άγγελου Τανάγρα (1877-1971), εκδίδεται για πρώτη φορά όντας προσιτό στους αναγνώστες.

Μάθετε περισσότερα για τον Άγγελο Τανάγρα και τη δράση της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών πατώντας εδώ.

Το μέλος της Κοινότητας του Μεταφυσικού και υπ. Δρ. Δημοσιογραφίας, Νικόλαος Κουμαρτζής, είχε αναλάβει εδώ και χρόνια το δύσκολο έργο της μεταγραφής/σχολιασμού των κειμένων του Τανάγρα. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη: ένας ογκώδης τόμος 650 σελίδων, προλογιζόμενος από πολλούς Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, που εμπεριέχει μοναδικές πληροφορίες, τόσο για τη δράση της περίφημης Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών (συμπεριλαμβανομένων και δημοσιευμάτων της εποχής), όσο και μοναδικές μαρτυρίες από ιστορικά γεγονότα που τάραξαν το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, μέσα από τα μάτια του ίδιου του Τανάγρα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος και φέρει τον τίτλο “Άγγελος Τανάγρας: Το χαμένο Ημερολόγιο”. Εκδίδεται δε με αφορμή το επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Παραψυχολογίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα το διάστημα 20-23 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στο ξενοδοχείο Τιτάνια (μάθετε περισσότερα εδώ), για πρώτη φορά ύστερα από 87 χρόνια και το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Άγγελου Τανάγρα.

Η Κοινότητα του Μεταφυσικού αισθάνεται υπερήφανη που τα μέλη της εξακολουθούν εδώ και πάνω από μία δεκαετία να “τροφοδοτούν” τον εκδοτικό χώρο με ποιοτικές μελέτες, πόσο μάλλον όταν αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ποιότητας και πρωτοτυπίας, καθιστώντας τες μοναδικές στις συνειδήσεις του αναγνωστικού κοινού. Καλοτάξιδο ευχόμαστε!

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:.

// Ένα χαµένο ηµερολόγιο, ξεχασµένο για δεκαετίες σε µία βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, µας διηγείται την ιστορία του “Ανθρώπου των Θαυµάτων”…

Μέσα στη δίνη των επάλληλων πολέµων στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας επιστήµονας τολµάει και δρα ενάντια στη καθεστηκυία τάξη… ενάντια στο ανερχόµενο κίνηµα του Πνευµατισµού και τους υποστηρικτές του (από καθηγητές πανεπιστηµίου έως πρωθυπουργούς της χώρας), φέρνοντας στην Ελλάδα την επιστηµονική µελέτη των ψυχικών φαινοµένων.

Και το όνοµα αυτού, Άγγελος Τανάγρας· αρχίατρος και απόστρατος ναύαρχος του Πολεµικού Ναυτικού, αναγνωρισµένος λογοτέχνης στην ίδια εκδοτική στέγη µε τους Κωστή Παλαµά και Πηνελόπη Δέλτα, ιδρυτής της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών και «πατέρας» της ελληνικής παραψυχολογίας. Πειράµατα τηλεπάθειας µε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαλεύκανση εγκληµάτων και διαλέξεις για την αστυνοµία, µαθήµατα παραψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο, ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Και όλα αυτά, σε µία εποχή που οι διανοούµενοι δηµιουργούσαν πνευµατιστικούς κύκλους πιστεύοντας ότι επικοινωνούν µε πνεύµατα νεκρών.

Από τους κοσµικούς χορούς των ξακουστών µεγάρων της παλαιάς Αθήνας έως την κοσµοπολίτισσα Σµύρνη του 1920, από τα πεδία µαχών του «ατυχούς» ελληνοτουρκικού πολέµου έως τους ακαδηµαϊκούς κύκλους των διεθνών συνεδρίων παραψυχολογίας, βιώστε τη δόξα και συνάµα την ανείπωτη φρίκη µέσα από τις εµπειρίες του συγγραφέα· ζήστε ξανά, σαν να ήσασταν παρόντες, την εποχή που διαµόρφωσε, όσο καµία άλλη, τη νεότερη Ελλάδα.

«[…] κυριολεκτικά γοητεύθηκα από το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα, του οποίου ο λόγος είναι τόσο πειστικός, ακριβής και σαφής, ώστε, τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά, να μπορούν να αναγνωρίσουν τη γνησιότητά τους.» – Δρ. Στέφανος Παϊπέτης, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Ο Τανάγρας υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία ικανή να εμπνεύσει, έχοντας ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο που ήταν ευδιάκριτο στις εργασίες της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών…» – Lisette Coly, Πρόεδρος του Parapsychology Foundation, Νέα Υόρκη

«Το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο έργο του σημαντικού αυτού επιστήμονα.» – Δρ. Ανδρέας Βέγλης, Πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.

Επιπλέον, προλογίζουν οι:
Δρ. Σ. Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Δρ. C. A. Roe, Πρόεδρος του Parapsychological Association (ΗΠΑ).
Δρ. Κ. Κουρέλης, Κολέγιο Franklin & Marshall, ΗΠΑ,
και απόγονος του Δρ. Άγγελου Τανάγρα.
Δρ. R. Evrard, Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, Γαλλία.
Δρ. M. Varvoglis, Πρόεδρος του Institut Métapsychique International, Γαλλία.
Δρ. Χρ. Φραγκονικολόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κάτοχος έδρας Jean Monnet, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δρ. A. Parra, Instituto de Psicologia Paranormal, Αργεντινή.
Δρ. P. Mulacz, Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αυστρία.

 

Το βιογραφικό του Νικόλαου Κουμαρτζή: 

Ο Νικόλαος Κουµαρτζής είναι υπ. διδάκτορας Δηµοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, συνιδρυτής του οµίλου Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και συγγραφέας τεσσάρων προσωπικών βιβλίων, δεκάδων συλλογικών έργων και εκατοντάδων άρθρων σε ελληνικά και αγγλόφωνα περιοδικά.

Υπήρξε υπότροφος των Parapsychology Foundation, Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και International Hellenic University, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται µε το Parapsychological Association ως Art Director του οργανισµού.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία µε θέµα τον επιστηµονικό κλάδο της παραψυχολογίας: Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας (Εκδόσεις Δαιδάλεος) και Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα (Εκδόσεις ΔΙΟΝ).

Εν έτει 2017 συνδιοργάνωσε και προήδρευσε ως Arrangment Chair στο 60ο Διεθνές Συνέδριο Παραψυχολογίας στην Αθήνα, 87 χρόνια µετά το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχικών Ερευνών που έγινε στην πρωτεύουσα υπό τη διοργάνωση του Δρ. Άγγελου Τανάγρα.